Klantenbehoud heeft vele voordelen. Hoe langer je klant bij jou komt, hoe kleiner de kans dat hij van aanbieder gaat veranderen. Het is dan ook een stuk goedkoper om klanten te behouden dan nieuwe klanten aan te trekken. Volgens onderzoeken kan het 5 tot 6 keer duurder zijn om nieuwe klanten aan te trekken. Daarnaast gaan terugkerende klanten jouw zaak vaak aanraden bij hun contacten. Dit zorgt voor gratis mond-tot-mond reclame, die nog altijd niet te kloppen door eender welke andere (vaak betalende) reclame.  

4 manieren om je klanten te laten terug komen naar je shop

 

Onze creatievelingen tonen je graag 4 strategieën die de kans op klantbehoud aanzienlijk kunnen vergroten.

1. Klantenservice

We beginnen met één van de belangrijkste tactieken, klantenservice. Klantenservice is zeer gevarieerd én ook zeer belangrijk. Een goede klantenservice is eenvoudig te implementeren en kan zorgen voor veel terugkerende klanten. 

Een lachend gezicht achter de kassa, iemand die in de winkel rondloopt om te helpen waar kan of een drankje tijdens het wachten. Deze kleine dingen kunnen al een grote impact hebben! Maar het belangrijkste is bereikbaarheid en dit wordt te vaak over het hoofd gezien.

Zorg dat de telefoon altijd kan beantwoord worden, beantwoord berichten op Facebook, Instagram en hou de mail in de gaten, zorg voor een chatbot op je online webshop, dit verlaagt de drempel om je telefonisch te contacteren. Ook met behulp van Google MyBusiness kan je ervoor zorgen dat je zaak makkelijk vindbaar is zowel online als offline. Als klanten zien dat dit een bereikbare en behulpzame zaak is, zijn ze geneigd om terug te komen!

2. Loyalty programma’s

Investeer in programma’s die klanten belonen als zij herhaaldelijk bij jou aankopen. Laat ze bij elke aankoop punten sparen die ze in de toekomst kunnen inruilen als een korting op een nieuwe aankoop. Op deze manier beloon je je klanten om bij jou te kopen en anderzijds motiveer je ze om in de toekomst terug bij jou te kopen. 

Alles wat je kan vastnemen heeft een fysieke waarde. Denk maar aan de kasticketjes die verdwijnen in die overvolle portefeuilles. Telkens wanneer je klant opzoek gaat naar iets in diezelfde portefeuille en jouw kasticket erin ziet zitten wordt hij herinnert aan de opgespaarde loyaltypunten en dus ook aan jouw zaak

Nog beter als jouw loyalty programma geconnecteerd is met zowel je offline als online winkel. Zo kan het zijn dat de klant die zonet bij jou een kleedje kwam kopen, en daarvoor 90 punten kreeg, direct haar loyalty punten gaat inruilen door een aankoop te doen op jouw webshop. En ja, ook voor die aankoop op de webshop krijgt ze terug punten die ze terug kan beginnen opsparen. Zo gaat de bal aan het rollen,…

 

3. E-mail campagnes

Spaar zoveel mogelijk e-mailadressen van je klanten, deze zijn goud waard! 

Door aan e-mail marketing te doen kan je je klanten direct en op een persoonlijke manier benaderen. In tegenstelling tot social media kan het zijn dat ze je bericht niet zien verschijnen hebben op hun nieuwsfeed. Denk er wel aan dat je je klanten niet te veel lastigvalt met te veel onnodige informatie maar stuur waardevolle content uit en dat op een regelmatige basis. 

 

Binnen MDware gebruiken wij Mailchimp, een gemakkelijke tool om e-mailcampagnes uit te sturen en te analyseren. Het gaat het erom om je klanten beter te begrijpen en te weten te komen welke behoeften zij hebben en er zo beter te kunnen op inspelen.

4. Regelmatige acties

Zorg dat jouw klanten jouw winkel niet vergeten en laat dus geregeld iets van je horen.
Een ludieke actie doorheen het jaar kan dan leuk zijn. Het hoeft niet enkel tijdens de solden te zijn dat de klant eens extra in de bloemetjes wordt gezet. Je kan gemakkelijk met je loyalty-programma tijdens die speciale actie of periode een puntje meer geven, of punten meer waarde geven!

 

Vergeet ook niet speciale momenten voor je klant. Stuur hen een mailtje die dag, of een briefje, en hang ook daar weer een kleine reward aan. Ook voor de winkel zijn er momenten om te “vieren”. Het 5-jarig bestaan, de opening van een nieuwe collectie en ga zo maar door.

 

Vergeet je sociale media niet. We blijven het zeggen tegen onze retailers: een berichtje hier en daar op Facebook en Instagram doet wonderen. Uit het oog is helaas soms ook uit het hart!

Zit jij nog met vragen of wil je ook aan klantenbinding doen met ons loyaltyprogramma? 

Contacteer ons gerust via onderstaande bottom.